Διατροφή και δίαιτα για πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή εμφανίζονται μερικές φορές στην εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανιστούν αν υπάρχει κληρονομικότητα, αν το βάρος είναι άνω του φυσιολογικού, αν έχει χάσει κάποιος απότομα αρκετό βάρος, επίσης εμφανίζεται συχνά σε ανθρώπους με διαβήτη, ή με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (Crohn, ulcerative colitis).

Όταν έχουμε πέτρες στη χολή πρέπει να ακολουθούμε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά ώστε να μην επιτείνουμε την κατάσταση. Το λίπος αν εξαιρέσουμε τα φρούτα, τα λαχανικά μπορεί να βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα και να μην το αντιλαμβανόμαστε, έτσι για παράδειγμα το κρέας ακόμα και όταν δεν φάμε το ορατό λίπος έχει και ενδιάμεσα στις μυικές του ίνες, μία σούπα έχει πάντα λίπος και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν την αφήσουμε να κρυώσει στο ψυγείο όπου θα έχουν σχηματιστεί κηλίδες λίπους στην επιφάνειά της, τα γαλακτοκομικά επίσης αν δεν είναι με πολύ χαμηλά λιπαρά μπορεί να ενοχλήσουν στη χολολιθίαση.
Έτσι ειδικά προϊόντα που περιέχουν τυρί ή και σκέτο τυρί πρέπει να τα προσέχουμε πάρα πολύ διότι το τυρί μπορεί να έχει ως και 40% λιπαρά. Μπορούμε βέβαια να προτιμήσουμε κάποιο με πολύ χαμηλά λιπαρά όπως 10% όμως και αυτό δεν είναι αμελητέο και ίσως ενοχλήσουν κάποιον αν καταναλώσει αρκετό, μία ακόμα λύση είναι και το τυρί το κότατζ.
Επίσης μπισκότα, κέικ και γλυκά πρέπει να περιοριστούν από τη διατροφή μας γιατί και αυτά με τη σειρά τους έχουν βούτυρο ή λάδι. Τέλος στο φαγητό είναι καλό να μετράμε ακριβώς το λάδι που βάζουμε ώστε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας.

Είναι σημαντικό να σημειώνετε ποια φαγητά σας ενόχλησαν για παράδειγμα πολλούς ανθρώπους με πέτρες στη χολή τους ενοχλούν τα όσπρια.

Αποφεύγουμε:
μπισκότα, μπριός (brioche), κέικ, τούρτες και γενικότερα γλυκά είτε είναι με βούτυρο είτε είναι με λάδι
αβοκάντο μιας και το 1/6 αντιστοιχεί με 1 κ.γ. λάδι
Πλήρη γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά
Φαγητά μαγειρεμένα με πολύ λάδι/βούτυρο – σαφώς καθόλου τηγανιτά

Επιτρέπονται:
Ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτα
Φρούτα και Λαχανικά
Γάλα – γιαούρτι 0%
Τυρί το πολύ 5-10% όπως π.χ. κότατζ
Κρέας: ψαρονέφρι, φιλέτο, άπαχο κρέας, κοτόπουλο ψημένο χωρίς πέτσα, ψάρι