Δίαιτα για υψηλή Χοληστερίνη. Υψηλά Τριγλυκερίδια και διατροφή.

Τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης είναι σημαντικά ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Το βέλτιστο είναι η ολική χοληστερόλη να είναι έως 200mg/dL.
Έως 200mg/dL Βέλτιστο
200-230mg/dL Οριακά Υψηλή Χοληστερίνη
Άνω 240mg/dL Υψηλή Χοληστερίνη

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει αρκετά στις περισσότερες περιπτώσεις που είναι σχετικά υψηλή η χοληστερόλη, αν και δεν είναι αυτός πάντα ο κανόνας.

Στη διατροφή που κάνουμε για να επιτύχουμε καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης φροντίζουμε όχι μόνο να μειώνουμε τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά και να αυξάνουμε τρόφιμα που βοηθούν και στη πτώση της.

Πιο συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε είναι εκείνα με υψηλό ποσοστό ζωικού λίπους, έτσι προτιμούμε:
- γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλότερα λιπαρά π.χ. γάλα και γιαούρτι 1-2% και τυριά έως 15% με 20%. - Κρέας χωρίς πολλά λίπη, χωρίς πέτσα, είναι προτιμότερο για παράδειγμα το φιλέτο το μοσχαρίσιο, το ψαρονέφρι, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα. Ειδικά, το κόκκινο κρέας είναι καλύτερο να βρίσκεται στη διατροφή 1 φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η χοληστερόλη.

Για να μειωθεί η χοληστερόλη αποφεύγουμε: - ζωικά λίπη (κρέας, τυριά, γάλα και γιαούρτι με πλήρη λιπαρά) - γλυκά τα οποία συνήθως περιέχουν αρκετή ποσότητα λιπών, και ακόμα και αν έχουν ελαιόλαδο πάλι είναι μεγάλη η ποσότητα που εμπεριέχουν. - Πατατάκια και άλλα λιπαρά συνοδευτικά με υψηλά λιπαρά - Όλα τα τηγανιτά διότι το φαγητό που τηγανίζεται έχει πλέον υψηλή ποσότητα λίπους

Προτιμήστε τρόφιμα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, τέτοια τρόφιμα είναι: - οι φυτικές ίνες - τα όσπρια και τα λαχανικά - το ελαιόλαδο αλλά με μέτρο

Όταν παίρνετε χάπι για τη χοληστερόλη τότε πρέπει να αποφεύγετε το γκρέιπφρουτ διότι κρατά περισσότερη ώρα το φάρμακο μέσα στο σώμα.

ΥΨΗΛΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Η διατροφή για υψηλά τριγλυκερίδια έχει σαν στόχο την απώλεια βάρους αν τα κιλά είναι άνω του φυσιολογικού, τη μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως ζάχαρη, γλυκά κτλ, τη μείωση των λιπών στη διατροφή μας, καθώς και μείωση του αλκοόλ που και αυτό περιέχει πολλά σάκχαρα. Το καλύτερο είναι να επιλέγετε τα λίπη στο διαιτολόγιο της ημέρας να προέρχονται κυρίως από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, να επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως όπως ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, ρύζι αναποφλοίωτο, πλιγούρι και άφθονα φρούτα, λαχανικά και όσπρια που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι η δίαιτα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα οιστρογόνα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, ο μη ρυθμισμένος διαβήτης, ο μη ρυθμισμένος υποθυρεοειδισμός, η χρόνια νεφροπάθεια και οι ασθένειες του ήπατος. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια όμως μπορεί να είναι υψηλά λόγω κληρονομικότητας ή/και οικογενούς υπερχολιστεριναιμίας.

Η ρύθμιση των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων συμπεριλαμβάνει:
1. Προσοχή το βάρος να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή ο δείτκης μάζας σώματος να είναι από 20 έως 25 – που είναι το βάρος δια το ύψος στο τετράγωνο.
2. Να ακολουθούμε δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη
3. Προσπαθούμε να έχουμε μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη – γλυκά)
4. Το περπάτημα βοηθά πολύ στο να ρυθμιστούν τα επίπεδά τους
5. Ρύθμιση του διαβήτη σε περίπτωση υπάρχει
6. Μείωση αλκοόλ και καπνίσματος
Προτιμήστε
1. Τα λίπη της διατροφής σας να είναι κυρίως από ελαιόλαδο
2. Προϊόντα ολικής αλέσεως και ελάχιστα επεξεργασμένα (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, όσπρια και λαδερά – μαγειρεμένα με λίγο προς ελάχιστο ελαιόλαδο).

Η υγιεινή διατροφή είναι σύμμαχος για την υψηλή χοληστερίνη και για τα υψηλά τριγλυκερίδια. Με μικρές αυξομειώσεις μπορείτε να επιτύχετε το στόχο σας για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ένα μίγμα από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν ώστε να μειωθεί η ολική και η ldl χοληστερόλη και ότι ίσως ακόμα βοηθούν σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και σε λιγότερα περιστατικά υπέρτασης. Φαίνεται δε ότι αν καταναλωθούν με μέτρο δεν αυξάνουν το βάρος παρά το ότι είναι πλούσιοι σε λίπη.
Δίαιτες που έχουν εμπλουτιστεί με ξηρούς καρπούς δείχνουν να κατεβαίνει η ldl χοληστερόλη και λίγο τα τριγλυκερίδια. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα φάνηκαν να είναι αρκετά όμοια σε διάφορους τύπους ξηρών καρπών (όπως αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια κτλ), επίσης φάνηκαν τα αποτελέσματα να εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη κατανάλωση γινόταν και ειδικά είχαν μεγάλη διαφορά σε ανθρώπους με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος αλλά αρχικά υψηλή ldl χοληστερόλη.
Από τους ξηρούς καρπούς τα macademia είναι εκείνα με το υψηλότερο ποσοστό λιπαρών αλλά και με χαμηλή βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα είναι αυτά που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και αρκετά καλή αναλογία καλών λιπαρών οξέων, τα αμύγδαλα έχουν όμως την καλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.. Τέλος τα brazil nuts είναι τα πιο υψηλά σε σελήνιο ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί δρουν προστατευτικά όσον αφορά το μεταβολικό σύνδρομο και αυτό διότι έχουν κατά κάποιο τρόπο μία δράση κατά της φλεγμονής που οφείλεται κυρίως στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το αμινοξύ αργινίνη και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.
Αυτό το οποίο φαίνεται να βοηθά αρκετά είναι μία μέτρια κατανάλωση περίπου 10-15 τεμάχια πέντε φορές την εβδομάδα, και η προστατευτική δράση της κατανάλωσης ξηρών καρπών μπορεί να διαρκέσει ως και 6 μήνες με κατανάλωση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η πολύ μεγάλη κατανάλωση όμως μπορεί να επιφέρει αύξηση βάρους γι’ αυτό θα πρέπει κάποιος να μπορεί να συγκρατηθεί και να καταναλώνει λίγους ξηρούς καρπούς κάθε φορά, μιας και στα 100 γραμμάρια οι θερμίδες που αποδίδουν είναι ίδιες με της σοκολάτας και ας έχουν όλα αυτά τα ευεργετικά συστατικά. Έτσι αν κάποιος αρχίσει να αυξάνει το βάρος τότε αυτό επιβαρύνει την υγεία αν αυτό είναι πάνω από το φυσιολογικό και έτσι έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα.