Η διατροφή του Χειμώνα, τι πρέπει να προσέξουμε για γερό ανοσοποιητικό;
η διαιτολόγος διατροφολόγος Ιωάννα Αθανασοπούλου εξηγεί:
Το χειμώνα συνήθως λόγω κρύου και λόγω του ότι νυχτώνει πιο γρήγορα, οι βόλτες με τα πόδια μειώνονται και μιας και μένουμε περισσότερη ώρα στο σπίτι ή λόγω υποχρεώσεων χρησιμοποιούμε περισσότερο το αυτοκίνητο, μειώνονται οι θερμίδες που καίμε μέσα στην ημέρα. Τέλος το χειμώνα πιο εύκολα διαλέγουμε πιο λιπαρά φαγητά ενώ το καλοκαίρι επειδή έχει ζέστη μπορεί να μην έχουμε διάθεση για πιο βαριά κατά κάποιο τρόπο φαγητά. Μερικές λύσεις για να προσέχετε πιο πολύ είναι οι εξής:
Μετά από καλέσματα και γιορτές προσπαθήστε να μπείτε σε ένα πιο δομημένο πρόγραμμα, σκεφτείτε τί θέλετε να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα, κάντε τις σωστές προετοιμασίες, να έχετε έτοιμο υγιεινό φαγητό π.χ. πλυμένες σαλάτες – φρούτα, ξεφλουδισμένα καρότα, βρασμένα αυγά, γιαούρτια, ώστε και πιο εύκολα να διαλέγετε το υγιεινό αλλά και να μη σας κάνει κόπο, διότι όταν βιαζόμαστε και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις καταφεύγουμε στο να παραγγείλουμε ή να καταναλώσουμε κάτι πιο παχυντικό. Οπότε ακολουθήστε όσο μπορείτε ένα πιο σφιχτό υγιεινό πρόγραμμα και τα κιλά των διακοπών γρήγορα θα εξαφανιστούν.
Προσπαθήστε να βάλετε στο πρόγραμμα λίγη γυμναστική/περπάτημα μέσα στην εβδομάδα και κυρίως τις εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, από εκεί που δεν υπήρχε καθόλου κίνηση μέσα στην εβδομάδα, έστω και λίγη θα κάνει διαφορά. Μάλιστα δε πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν κινούμαστε αρκετά και ο μεταβολισμός χαμηλώνει. Πολλές φορές ίσως και μικρά χρονικά διαστήματα γυμναστικής μπορεί να βοηθήσουν αισθητά π.χ. 10-15 λεπτά το πρωί και 10-15 λεπτά το απόγευμα. Ειδικά για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση βοηθά αρκετά κατά της οστεοπόρωσης.
Αν στο σπίτι υπάρχουν λιχουδιές π.χ. μετά τις γιορτές, είτε για καλεσμένους είτε για μικρά παιδιά, καλό είναι αν γίνεται να τα βάλουμε σε σημείο που δεν τα πολύ-βλέπουμε ή να επιλέξουμε λίγο πιο υγιεινά σνακ π.χ. περισσότερα φρούτα, προϊόντα ολικής αλέσεως όπως μπισκότα ολικής αλέσεως κτλ, ώστε ακόμα και αν τα δοκιμάσουμε να μη μας επιβαρύνουν ιδιαίτερα. Πάντως όσο πιο μακριά από το βλέμμα μας είναι τόσο καλύτερα, διότι αν περνάμε συνεχώς από το τραπέζι που τα έχουμε τοποθετήσει κάποια λειτουργούν σαν διαφήμιση.
Τις ημέρες που ξέρουμε ότι είμαστε καλεσμένοι, προσπαθούμε το γεύμα που θα καταναλώσουμε στο σπίτι να είναι ελαφρύ αλλά και πριν φύγουμε από το σπίτι να φάμε 1-2 φρούτα ή 1 γιαούρτι και 1 φρούτο ώστε να μας μειώσει λίγο το αίσθημα της πείνας για να μπορούμε να συγκρατηθούμε στο τι θα επιλέξουμε. Αν πάλι μία φορά ξεφύγαμε, δεν πειράζει καθόλου, η λύση είναι 2 ημέρες μετά να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επιλέξουμε φαγητά με λιγότερα λίπη, περισσότερα λαχανικά και για σνακ κάποιο φρούτο.
Είναι σημαντικό επίσης να μην συνδέουμε το φαγητό με την επιβράβευση, διότι συνήθως αυτή η επιβράβευση καταλήγει σε γλυκό.
Μη βάζετε υπερβολικούς στόχους που σας φαίνονται βουνό και αποκαρδιώνεστε. Ένα βήμα τη φορά είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή αν υπάρχουν επιπλέον κιλά μη σκέφτεστε ιδανικά πόσο θέλετε να φτάσετε, αλλά προσπαθήστε να σκέφτεστε πρώτα να χάσετε 3-4 σαν στόχο, ώστε να είναι ο στόχος εφικτός και κάθε φορά που θα τον επιτυγχάνετε να παίρνετε κουράγιο.
Μιας και πολλές φορές οι υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα αυξάνονται το χειμώνα, είναι καλύτερο να έχουμε στην τσάντα ή στο αυτοκίνητο 1 μικρό χυμό ή 1 φρούτο ή 1 μπάρα δημητριακών ή 1 μικρό παστελάκι ώστε και να μην εξαντλούμαστε μέσα στην ημέρα αλλά και να μπορούμε να αντέξουμε μέχρι την ώρα του κυρίως γεύματος, διότι διαφορετικά η πείνα αυξάνεται τόσο που δεν μπαίνει εύκολα ένα όριο στην κατανάλωση φαγητού.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΙΩΣΕΙΣ:
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ασπίδα ενάντια στις ασθένειες. Λόγω της πολυπλοκότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το πώς επηρεάζει η διατροφή όμως, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα σημεία της διατροφής και της δίαιτας μπορεί να επηρεάζουν. Όπως για παράδειγμα:
Οι θερμίδες που λαμβάνει ο οργανισμός έχουν να κάνουν με το ανοσοποιητικό σύστη,α, δηλαδή οι άνθρωποι που υποσιτίζονται σημαντικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μία ίωση, όπως επίσης και άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18,5.
Από την άλλη πλευρά και η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας επιβαρυντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα, γιατί είναι ανεβασμένος ο δείκτης φλεγμονής του οργανισμού λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους.
Και γενικά το λίπος στη διατροφή δείχνει να επηρεάζει στο κατά πόσο σωστά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μία διατροφή υψηλή σε λίπος δείχνει να ρίχνει την απάντηση του οργανισμού σε ασθένειες. Μειώνοντας το λίπος στη διατροφή μπορεί να αυξηθεί η ανοσοποιητική λειτουργία. Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο το ποσοστό λίπους αλλά ο τύπος του λίπους. Έτσι είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι και ελαιόλαδο στη διατροφή μας.
-Το μέλι έχουν δείξει πολλές έρευνες ότι βοηθά και προφυλάσσει από τις ιώσεις
-Ο ψευδάργυρος επίσης έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ σημαντικός, ψευδάργυρο έχουν κυρίως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας κτλ.
-Επίσης το γιαούρτι μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό μιας και βοηθά το έντερο. Τα γιαούρτια τα οποία παρασκευάζονται με συγκεκριμένα βακτήρια (προβιοτικά) μπορεί ενισχύσουν τη δράση του ανοσοποιητικού.
-Η καλή διατήρηση ενός ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζεται όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να τρώμε μία ισορροπημένη διατροφή η οποία να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά.
Συνοψίζοντας:
-1-2 κ.γ. μέλι μέσα στην ημέρα
-Τρόφιμα υψηλά σε ψευδάργυρο
-Κοτόσουπα όταν είστε άρρωστοι
-Φρούτα και λαχανικά για να είμαστε πλήρεις σε βιταμίνες και μέταλλα τουλάχιστον 5 μερίδες (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι τσαγιού λαχανικά = 1 μέτριο φρούτο). Η ποικιλία βοηθά ώστε να είμαστε πλήρεις, τα φρούτα εποχής είναι πάντα πιο πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
-Γιαούρτι (προβιοτικά), καλό είναι τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα.
-Ψάρι για τα ω-3 μία φορά την εβδομάδα.
-Ξηρούς καρπούς περίπου 10-20 την ημέρα
-Να μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετά υγρά για να μαλακώνουν οι βλέννες του οργανισμού.
Μη ξεχνάτε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας και όταν φτερνίζεστε όσο αυτό είναι εφικτό να φτερνίζεστε μέσα σε χαρτομάντηλο, να το πετάτε αμέσως και να πλένετε τα χέρια σας ώστε να μην κολλήσετε τους οικείους σας.