ΔΙΑΙΤΑ ΧΕΙΜΩΝΑ

Αθανασοπούλου Ιωάννα, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Χειμερινή δίαιτα

Πως να αποφύγετε τα κοιλά του χειμώνα

10.062016 by Ιωάννα Αθανασοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το χειμώνα συνήθως λόγω κρύου και λόγω του ότι νυχτώνει πιο γρήγορα, οι βόλτες με τα πόδια μειώνονται και μιας και μένουμε περισσότερη ώρα στο σπίτι ή λόγω υποχρεώσεων χρησιμοποιούμε περισσότερο το αυτοκίνητο, μειώνονται οι θερμίδες που καίμε μέσα στην ημέρα. Τέλος το χειμώνα πιο εύκολα διαλέγουμε πιο λιπαρά φαγητά ενώ το καλοκαίρι επειδή έχει ζέστη μπορεί να μην έχουμε διάθεση για πιο βαριά κατά κάποιο τρόπο φαγητά. Μερικές λύσεις για να προσέχετε πιο πολύ είναι οι εξής:

Μετά από καλέσματα και γιορτές προσπαθήστε να μπείτε σε ένα πιο δομημένο πρόγραμμα, σκεφτείτε τί θέλετε να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα, κάντε τις σωστές προετοιμασίες, να έχετε έτοιμο υγιεινό φαγητό π.χ. πλυμένες σαλάτες – φρούτα, ξεφλουδισμένα καρότα, βρασμένα αυγά, γιαούρτια, ώστε και πιο εύκολα να διαλέγετε το υγιεινό αλλά και να μη σας κάνει κόπο, διότι όταν βιαζόμαστε και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις καταφεύγουμε στο να παραγγείλουμε ή να καταναλώσουμε κάτι πιο παχυντικό. Οπότε ακολουθήστε όσο μπορείτε ένα πιο σφιχτό υγιεινό πρόγραμμα και τα κιλά των διακοπών γρήγορα θα εξαφανιστούν.

Προσπαθήστε να βάλετε στο πρόγραμμα λίγη γυμναστική/περπάτημα μέσα στην εβδομάδα και κυρίως τις εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, από εκεί που δεν υπήρχε καθόλου κίνηση μέσα στην εβδομάδα, έστω και λίγη θα κάνει διαφορά. Μάλιστα δε πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν κινούμαστε αρκετά και ο μεταβολισμός χαμηλώνει. Πολλές φορές ίσως και μικρά χρονικά διαστήματα γυμναστικής μπορεί να βοηθήσουν αισθητά π.χ. 10-15 λεπτά το πρωί και 10-15 λεπτά το απόγευμα. Ειδικά για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση βοηθά αρκετά κατά της οστεοπόρωσης.

Αν στο σπίτι υπάρχουν λιχουδιές π.χ. μετά τις γιορτές, είτε για καλεσμένους είτε για μικρά παιδιά, καλό είναι αν γίνεται να τα βάλουμε σε σημείο που δεν τα πολύ-βλέπουμε ή να επιλέξουμε λίγο πιο υγιεινά σνακ π.χ. περισσότερα φρούτα, προϊόντα ολικής αλέσεως όπως μπισκότα ολικής αλέσεως κτλ, ώστε ακόμα και αν τα δοκιμάσουμε να μη μας επιβαρύνουν ιδιαίτερα. Πάντως όσο πιο μακριά από το βλέμμα μας είναι τόσο καλύτερα, διότι αν περνάμε συνεχώς από το τραπέζι που τα έχουμε τοποθετήσει κάποια λειτουργούν σαν διαφήμιση.

Τις ημέρες που ξέρουμε ότι είμαστε καλεσμένοι, προσπαθούμε το γεύμα που θα καταναλώσουμε στο σπίτι να είναι ελαφρύ αλλά και πριν φύγουμε από το σπίτι να φάμε 1-2 φρούτα ή 1 γιαούρτι και 1 φρούτο ώστε να μας μειώσει λίγο το αίσθημα της πείνας για να μπορούμε να συγκρατηθούμε στο τι θα επιλέξουμε. Αν πάλι μία φορά ξεφύγαμε, δεν πειράζει καθόλου, η λύση είναι 2 ημέρες μετά να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επιλέξουμε φαγητά με λιγότερα λίπη, περισσότερα λαχανικά και για σνακ κάποιο φρούτο.

Είναι σημαντικό επίσης να μην συνδέουμε το φαγητό με την επιβράβευση, διότι συνήθως αυτή η επιβράβευση καταλήγει σε γλυκό.

Μη βάζετε υπερβολικούς στόχους που σας φαίνονται βουνό και αποκαρδιώνεστε. Ένα βήμα τη φορά είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή αν υπάρχουν επιπλέον κιλά μη σκέφτεστε ιδανικά πόσο θέλετε να φτάσετε, αλλά προσπαθήστε να σκέφτεστε πρώτα να χάσετε 3-4 σαν στόχο, ώστε να είναι ο στόχος εφικτός και κάθε φορά που θα τον επιτυγχάνετε να παίρνετε κουράγιο.

Μιας και πολλές φορές οι υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα αυξάνονται το χειμώνα, είναι καλύτερο να έχουμε στην τσάντα ή στο αυτοκίνητο 1 μικρό χυμό ή 1 φρούτο ή 1 μπάρα δημητριακών ή 1 μικρό παστελάκι ώστε και να μην εξαντλούμαστε μέσα στην ημέρα αλλά και να μπορούμε να αντέξουμε μέχρι την ώρα του κυρίως γεύματος, διότι διαφορετικά η πείνα αυξάνεται τόσο που δεν μπαίνει εύκολα ένα όριο στην κατανάλωση φαγητού.        Κλείστε ραντεβού στο 210 89 56 018. Μεταξά 14, Γλυφάδα