Διατροφή και Τριχόπτωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις της μη αναστρέψιμης απώλειας τριχών προκύπτουν από τις γενετικές επιρροές προδιάθεσης ή κληρονομικότητας αλλά προσωρινή απώλεια τριχών μπορεί να προκύψει και από την ανεπαρκή διατροφή.

Η διατροφή και κυρίως η ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλουν στην εξασθένιση της τρίχας και στον αυξανόμενο βαθμό απώλειας μαλλιών και στην αργή αναγέννησή της. Τα προβλήματα που προκαλούνται στα μαλλιά από τις θρεπτικές ανεπάρκειες μπορούν να διορθωθούν από μία κατάλληλη διατροφή. Οι κύριες θρεπτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε αυτές είναι: η βιταμίνη Α, ορισμένες βιταμίνες Β, η βιοτίνη, η βιταμίνη C, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι πρωτεΐνες, και το νερό.

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Το σώμα μας χρειάζεται μία ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή για να είναι υγιές. Για το λόγο αυτό καλό είναι η διατροφή μας να περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά που έχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα καθώς και λίγους ξηρούς καρπούς για για τους ίδιους λόγους και ζωικό κρέας για το σίδηρο.
Το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια βοηθούν πάντοτε στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.
Προϊόντα σόγιας που περιέχουν φυτοοιστρογόνα είναι επίσης καλά

Αυξάνουμε:
τα φρούτα και τα λαχανικά
τρόφιμα που έχουν υποστεί την ελάχιστη επεξεργασία
το νερό

Αποφεύγουμε:
Το αλκοόλ
Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. τσιπς, μπισκότα κ.α.)

Άλλοι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η τριχόπτωση:
Οι λόγοι που μπορούν να συμβάλουν στην ανεπαρκή διατροφή και να προκαλέσουν την απώλεια τριχών ως συνέπεια περιλαμβάνουν τις διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία. Η ανορεξία μπορεί να προκαλέσει το σοβαρό υποσιτισμό και να αναγκάσει ένα μεγάλο μέρος των θυλακίων τρίχας να σταματήσει τον κύκλο αύξησής τους. Μετά από αρκετούς μήνες υποσιτισμού είναι δύσκολο για να δημιουργηθούν νέοι θύλακες.

Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι ένας άλλος λόγος που μπορεί να έχει ως συνέπεια την τριχόπτωση. Μία διατροφή που δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία μπορεί εκτός από άλλα προβλήματα να προκαλέσει και αποδυνάμωση των μαλλιών. Ακολουθώντας όμως ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο απώλειας βάρους μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Εάν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή βασισμένη στη διατροφική πυραμίδα, οι θρεπτικές ανεπάρκειες, όπως περιγράφονται προηγουμένως, δεν πρέπει να είναι πρόβλημα. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση των περισσότερων από τις θερμίδες σας από τα εξής:
προϊόντα σιταριού, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα μειωμένων λιπαρών, κρέας χαμηλού λίπους, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ακόρεστα λίπη.

Η υγιεινή διατροφή εξασφαλίζει συνήθως την εισαγωγή των ουσιαστικών βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στην υγεία μας και κατά συνέπεια σε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής.