ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ - ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ
Η λιπώδης διήθηση φυσικά είναι μία πάθηση με την οποία πρωταρχικά ασχολείται ο γαστρεντερολόγος σας, κάποια σημεία όμως στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να βελτιώσετε την κατάσταση του ήπατος. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η διατροφή με πολλά λίπη, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης.


ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Απώλεια Βάρους και υγιεινή διατροφή
Τακτική άσκηση, το περπάτημα για παράδειγμα βοηθά πολύ, ίσως και περισσότερο από τη διατροφή αν κάνετε 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα
Προσοχή στα επίπεδα του σακχάρου και σωστή αντιμετώπιση στο διαβήτη
Μειώστε το αλκοόλ, όσο λιγότερο τόσο καλύτερα αν είναι δυνατόν και καθόλου (μόνο π.χ. που και που με την παρέα)
Συζητήστε με τον ιατρό σας τυχόν φάρμακα που παίρνετε

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Η απώλεια βάρους πάντα με υγιή τρόπο, με καλό ρυθμό χωρίς υπερβολές μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα. Με την απώλεια βάρους χάνουμε λίπος και χάνοντας λίπος και από την κοιλιακή χώρα βοηθάμε κατά πολύ στο να σταματήσει το συκώτι να εναποθέτει λίπος.


ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ
Η κατανάλωση λίπους καλό είναι να είναι ελάχιστη, να αποφεύγονται τελείως τα ζωικά λίπη π.χ. να αγοράζουμε κρέας όσο πιο άπαχο γίνεται όπως φιλέτο, ψαρονέφρι, να αποφεύγουμε τελείως τις πέτσες. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αποφεύγουμε βούτυρο.


ΜΕΙΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ
Η κατανάλωση αλκοόλ για ορισμένους τύπους λιπώδης διήθησης είναι η αιτία, αλλά ακόμα και αν δεν είναι ταλαιπωρεί το συκώτι οπότε η καλύτερη λύση μέχρι όλα να επανέλθουν είναι να το αποφεύγετε τελείως.


ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Οι αγκινάρες θεωρούνται από τα τρόφιμα που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό και ειδικά για το συκώτι, οπότε μπορείτε να τις έχετε στη διατροφή σας 3-4 φορές την εβδομάδα σαν σαλάτα στον ατμό με λίγο λεμόνι, υπάρχουν επίσης και τα παραδοσιακά πιάτα όπως αλά πολίτα κτλ.


ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών γενικά βοηθούν πάντα τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα έτσι καλό είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φρούτα και 1 σαλάτα την ημέρα, αν μπορείτε και περισσότερο ακόμα καλύτερα.


ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Σε γενικές γραμμές είναι καλό να υπάρχει καλή διατροφή με διάρκεια χωρίς υπερβολές σε φαγητά όπως τηγανιτά ή με πολλά λίπη. Να καταναλώνονται πολλά φρούτα, λαχανικά. Να προτιμώνται λαδερά και όσπρια ελαφρά μαγειρεμένα. Συχνή κατανάλωση ψαριού το οποίο είναι χαμηλό σε λίπη, καθώς και κοτόπουλου χωρίς την πέτσα. Με ισορροπία γευμάτων μέσα στην ημέρα 3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ μέσα στην ημέρα. Τέλος, η άσκηση βοηθά πολύ στη πτώση του λίπους και έτσι είναι κάτι που δε πρέπει να ξεχνάμε.