Υγιεινή Διατροφή, γίνεται να είναι γρήγορη;

Καθώς πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα έχουμε ολοένα και πιο πολύ το ταχίνι ή τον χαλβά στη διατροφή μας. Το ταχίνι και ο χαλβάς προέρχονται από το σουσάμι, πηγή μαγγανίου, χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης β1, ψευδαργύρου. Επιπλέον στο σουσάμι εμπεριέχονται ουσίες που βοηθούν την πτώση της χοληστερόλης και την πρόληψη της υπέρτασης. Επειδή όμως οι θερμίδες είναι υψηλές καλό είναι να τα καταναλώνουμε με μέτρο έτσι ώστε και τα θρεπτικά τους συστατικά να παίρνουμε αλλά και να μην πάρουμε βάρος.

Έπειτα έχουμε την ταραμοσαλάτα που θεωρείται για τους λάτρεις της το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας. Η ταραμοσαλάτα προέρχεται από αυγά ψαριού, άλλοι την παρασκευάζουν με ψωμί και άλλοι με πατάτα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που έχει πολύ αλάτι είναι όμως πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες. Καλό είναι όσοι έχουν υψηλή πίεση να την αποφύγουν, καθώς και όσοι δεν πρέπει να τρώνε ωμά φαγητά.

Στο τραπέζι υπάρχουν πολλές φορές όσπρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και κυρίως φυτικές ίνες. Τα όσπρια προκαλούν γρήγορα κορεσμό, έτσι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Σαρακοστής.

Τέλος, τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Σαν τρόφιμα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αντικαθιστούν κατά κάποιο τρόπο το κρέας στη διάρκεια της Σαρακοστής. Από μόνα τους έχουν αρκετά χαμηλές θερμίδες και είναι χαμηλά σε λίπη, έτσι έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα μαγειρευτούν. Ειδικά το τηγάνισμα είναι εκείνο που ανεβάζει τις θερμίδες τους σαν φαγητό.

Για να μη βάλουμε βάρος, την Καθαρά Δευτέρα θα προσπαθήσουμε να προτιμήσουμε θαλασσινά που δεν έχουν τηγανιστεί όπως χταπόδι ψητό/κρασάτο/στιφάδο/ξιδάτο, καλαμάρι ψητό, σουπιές με σπανάκι, ή έναν συνδυασμό όπως καλαμάρι γεμιστό, μακαρονάκι κοφτό με χταπόδι, ρύζι/ζυμαρικά με γαρίδες/θαλασσινά. Αυτά που καλό είναι να αποφύγουμε είναι τα τηγανιτά, και να μην καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα σε ταραμοσαλάτα, χαλβά και λαγάνα.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ - ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της νηστείας. Εμπεριέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών 15 έως 22 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και αν τα συγκρίναμε με ίση ποσότητα πρωτεΐνης π.χ. με χοιρινή μπριζόλα η ποσότητα πρωτεϊνών δε διαφέρει ιδιαίτερα κυμαίνεται περίπου στα 28 γραμμάρια πρωτεΐνης, και η χοληστερόλη της είναι περίπου 100mg ή 84 αν είναι άλιπη.

Στην Ελληνική κουζίνα μάλιστα υπάρχουν τόσες συνταγές που μπορούν να μπουν στο καθημερινό διαιτολόγιο, όπως μακαρονάκι κοφτό με ρύζι, ριζότο με γαρίδες, αστακομακαρονάδα, μυδοπίλαφο, καλαμάρι γεμιστό, σουπιές με σπανάκι και πολλές ακόμη. Αυτές οι συνταγές ειδικά αν δεν γίνουν με πολύ λάδι είναι ιδιαίτερα υγιεινές, χαμηλές σε θερμίδες και μάλιστα ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα.

Επίσης εκτός από τα φρέσκα υπάρχουν και τα κατεψυγμένα, και έτσι είναι ακόμα πιο εύκολο να υπάρχουν στην κατάψυξη και όποτε το αποφασίσουμε ξεκινάμε το μαγείρεμά τους, καταψύχονται πλέον τόσο καλά που ούτε θρεπτικά συστατικά χάνουμε και πολλές φορές είναι ήδη καθαρισμένα όποτε είναι ακόμα πιο εύκολο το μαγείρεμα τους.

Σε σχέση με άλλα τρόφιμα που κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι σχετικά χαμηλά σε σίδηρο, έχουν αρκετά καλά επίπεδα σιδήρου αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι και η χοιρινή μπριζόλα στα 100 γραμ έχει 1,2 mg Σιδήρου. Μάλιστα αποτελούν και μία από τις σημαντικότερες πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή μας που είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στην ανάπτυξη, την επούλωση πληγών και στο να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Άνθρωποι με υψηλό ουρικό οξύ καλό είναι να τα αποφεύγουν διότι έχουν υψηλά επίπεδα σε πουρίνες π.χ. μύδια, χτένια κτλ.

Τέλος όπως και σε όλα τα τρόφιμα πρέπει να προσέχουμε το μαγείρεμα τους αλλά και τη συντήρησή τους, ώστε να προφυλασσόμαστε από τροφικές δηλητηριάσεις και να μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά και πρέπει να τα αποφεύγουν απόλυτα (ακόμα και να μην έχουν ακουμπήσει το φαγητό τους το ίδιο κουτάλι που είχε ακουμπήσει το αλλεργιογόνο τρόφιμο).

Με τη σύνταξη ενός διαιτολογίου πλήρους σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες δεν πρόκειται να σας λείψει τίποτα και θα αποφύγετε και το πολύ ψωμί που ο περισσότερος κόσμος το συνδέει με τη νηστεία και την αύξηση βάρους.

Η νηστεία περιλαμβάνει άλλωστε θαλασσινά που είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο, ειδικά τα οστρακοειδή. Τα όσπρια που είναι ιδιαίτερα υγιεινά βοηθούν και στον κορεσμό λόγω των φυτικών ινών αλλά και στην πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων.