Πέτρες στα νεφρά και Διατροφή

ΑΙΤΙΑ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ:
Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα συχνό φαινόμενο και πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε. Βέβαια έχει να κάνει και με την τάση του οργανισμού να σχηματίζει πέτρες και καλό είναι να ξέρουμε ποιος τύπος πέτρας είναι εκείνες που περιέχουν οξαλικό οξύ ή εκείνες του ασβεστίου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Πίνετε 2400ml με 3000ml νερό την ημέρα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καλό θα ήταν να αυξάνετε την κατανάλωση νερού.

Ίσως να μπορούσε να βοηθήσει μία μείωση της ζωικής πρωτεΐνης. Ζωική πρωτεΐνη είναι το χοιρινό - το μοσχαρίσιο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αυγά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 120 με 180 γραμμάρια ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα και 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα

ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ
Καλό είναι να μειώσετε τους ξηρούς καρπούς, το τσάι, το στιγμιαίο καφέ το πολύ 2 καφέδες την ημέρα, τα όσπρια, τις φράουλες, τη σοκολάτα, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, πορτοκάλια, γλυκοπατάτες, και τη μπύρα. Οι άπεπτες φυτικές ίνες βοηθούν, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι αναποφλοίωτοκαι γενικά προϊόντα ολικής άλεσης.

ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Εάν έχετε πέτρα ασβεστίου καλό είναι να μειώσετε και την κατανάλωση αλατιού και ασβεστίου. Το επιπλέον ασβέστιο μπορεί να προκαλεί την απώλεια ασβεστίουστα ούρα. Καλό είναι να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου σε περίπου 2000 με 3000mg την ημέρα
Να αποφεύγετε την κατανάλωση βιταμίνης C ως συμπλήρωμα διατροφής
Σε αυτή τη διατροφή οι άνδρες καλό είναι να καταναλώνουν ως 800mg ασβεστίου την ημέρα. Πριν την εμμηνόπαυση οι γυναίκες πρέπει να μειώσουν το ασβέστιο στα 1000mg την ημέρα και μετά την εμμηνόπαυση 1200mg την ημέρα. Για παράδειγμα τα 1000mg πρέπει να καταναλώσει 4 μερίδες γαλακτοκομικών (1μερίδα γαλακτοκομικού είναι περίπου 1 ποτήρι γάλα/1 γιαούρτι/τυρί όσο 30 γραμ).