Μητρικός Θηλασμός και Διατροφή

Αθανασοπούλου Ιωάννα, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Diet for Mommies!

09.06.2016 by Ιωάννα Αθανασοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

-Όσον αφορά το θηλασμό καλό είναι όλη η οικογένεια να είναι πολύ υποστηρικτική διότι θα δώσει πολλά θετικά στο βρέφος.
-Το μητρικό γάλα είναι ανώτερο των εναλλακτικών του, είναι βακτηριολογικά ασφαλές και πάντα φρέσκο, έχει διάφορους παράγοντες που βοηθούν κατά των μολύνσεων και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι το ελάχιστα αλλεργιογόνο τρόφιμο το οποίο μπορεί να δώσει κάποιος σε ένα βρέφος, δύσκολα υπάρχουν υπερφαγίες, προάγει καλύτερη ανάπτυξη του σαγονιού και των δοντιών, βοηθά τη στενή σχέση μητέρας – παιδιού και είναι πιο βολικό άπαξ και καθιερωθεί.
-Η παραγωγή μητρικού γάλακτος επηρεάζεται από την συχνότητα του θηλασμού και ο όγκος επηρεάζεται από το πόσο ενυδατωμένη είναι η μητέρα.
-Για παράδειγμα η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε λιπαρά οξέα αντικατοπτρίζει την διατροφική πρόσληψη της μητέρας. 100 ml μητρικού γάλακτος δίνουν στο βρέφος περίπου 67 θερμίδες ενώ καταναλώνονται από την μητέρα για την παραγωγή του 85.
-Κατά τους πρώτους 6 μήνες θηλασμού η μέση παραγωγή γάλακτος είναι 750ml την ημέρα (υπάρχει ένα εύρος από 550ml έως 1200ml την ημέρα).
-Τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού χρειάζονται επιπλέον 330 θερμίδες και έπειτα τους επόμενους 6 μήνες 400 θερμίδες.
-Οι αποθήκες λίπους της μητέρας δίνουν περίπου 100 με 150 θερμίδες την ημέρα κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού.
-Εάν η μητέρα συνεχίσει για τους επόμενους 6 μήνες να θηλάζει τότε μειώνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος στα 600ml – πλέον όμως το παιδί καταναλώνει και πιο στερεά τρόφιμα όπότε η συχνότητα του θηλασμού μειώνεται και έτσι μειώνονται και οι θερμιδικές ανάγκες της μητέρας.
-Εάν η μητέρα υποσιτίζεται τότε μειώνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος, παρόλα αυτά μπορεί η μητέρα να μειώσει λίγο τη συνολική ενέργεια που λαμβάνει και να αυξήσει την ποσότητα των λιπών και με τον τρόπο αυτό τελικά να μην μειωθεί ο όγκος του γάλακτος – αυτή η μείωση σε θερμίδες πρέπει να γίνει όμως εφόσον έχει καθιερωθεί ο θηλασμός και υπάρχει η απαιτούμενη ροή.
-Εάν η μητέρα είναι αδύνατη τότε μπορεί να μειωθεί ο όγκος του γάλακτος εάν μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
-Σε γενικές γραμμές καλό είναι οι προσλαμβανόμενες θερμίδες να μην πέφτουν κάτω από τις 1800kcal.
-2-3 φορές την εβδομάδα 1 μερίδα λιπαρού ψαριού βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του βρέφους, διαφορετικά μπορείτε να τρώτε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, αυγά εμπλουτισμένα με ω-3.
-Όσον αφορά το νερό 2-3 λίτρα περίπου την ημέρα.
-Για καλύτερα επίπεδα βιταμίνης D καλό είναι να σας βλέπει λίγο ο ήλιος.
-Η οστική πυκνότητα της μητέρας κατά το θηλασμό μπορεί να μειωθεί 3-7%, αλλά επανέρχεται μετά πολύ γρήγορα.
-Κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαγορεύονται τα κουκιά.

Τεχνική:
-Το βρέφος καλό είναι να τοποθετηθεί κοντά στο στήθος της μητέρας μετά τη γέννα ή μόλις νιώσει η μητέρα έτοιμη.
-Δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει να θηλάζει αμέσως το βρέφος, αλλά καλό είναι εφόσον το θέλει και η μητέρα αυτό να είναι εφικτό.
-Το γάλα συνήθως αρχίζει να ρέει 48 με 96 ώρες μετά τη γέννα, έως τότε υπάρχει ένα λεπτό κίτρινο υγρό το πρωτόγαλα – το οποίο είναι πιο υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλότερο σε λίπος από το ώριμο γάλα (15 kcal/oz), το οποίο είναι μία πλούσια πηγή αντισωμάτων.
-Για να είναι επιτυχής ο θηλασμός καλό είναι να είναι άνετα και η μητέρα και το παιδί, είτε καθιστή είτε ξαπλωμένη.
-Εάν αγγιχτεί το μάγουλο του παιδιού τότε αντανακλαστικά γυρνά προς εκείνη την πλευρά.
-Εάν το στήθος είναι αρκετά μεγάλο, τότε η μητέρα καλό είναι να το απομακρύνει από τη μύτη του παιδιού – ή διαφορετικά να προσπαθεί να βγάλει λίγο γάλα πριν αφήσει το παιδί να θηλάσει.
-Το παιδί καλό είναι να το αφήνουμε να θηλάσει τουλάχιστον 10 λεπτά από το κάθε στήθος, αρχικά και έπειτα περισσότερο εάν το επιθυμούν και η μητέρα και το παιδί.
-Καλό είναι όμως να μην αφήνουμε μεγάλο χρονικό διάστημα το θηλασμό διότι έτσι δεν καθιερώνεται.
-Η ξεκούραση ή ένα ζεστό μπάνιο βοηθούν πολλές φορές στο θηλασμό.
-Εάν έχετε πολύ γάλα μπορείτε να το βγάζετε και να το φυλάτε για κάποια στιγμή της ημέρας που ίσως λείψετε μακριά από το βρέφος.
-Για να απομακρύνετε το βρέφος από το στήθος, βάζετε ένα δάχτυλο στη γωνία του στόματος του βρέφους, έως ότου σταματήσει ο θηλασμός και τότε βγάζετε το στήθος από το στόμα του βρέφους.
-Τα περισσότερα βρέφη χρειάζεται να ρευτούν πριν θηλάσουν από το άλλο στήθος, αλλά αυτό διαφέρει από βρέφος σε βρέφος.
-Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από τα άλλα, και για το λόγο αυτό μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά να θηλάσουν τα βρέφη. Η μητέρα πρέπει να αφήνει το παιδί να θηλάσει όποτε εκείνο θέλει, τα βρέφη που θηλάζουν καταναλώνουν αυτό που χρειάζονται όταν το χρειάζονται.
-Άλλα παιδιά θέλουν ορισμένες ημέρες να θηλάζουν ανά 1-2 ώρες και άλλα μπορεί να περάσουν και 4 ώρες για να θελήσουν να θηλάσουν.
-Όσο πιο συχνά γίνεται ο θηλασμός τόσο περισσότερο μητρικό γάλα παράγεται, έτσι εάν η μητέρα αρρωστήσει (όπου η ποσότητα του γάλακτος μειώνεται) και αυτό που έχει δεν μπορεί να μεταδοθεί στο βρέφος μέσω του θηλασμού, καλό είναι να προσπαθήσει να θηλάσει συχνότερα.
-Για να καθιερωθεί ο θηλασμός, είναι σημαντικό να μη δίνετε συμπλήρωμα στο βρέφος. Αν πρόκειται να δώσετε συμπλήρωμα η καλύτερη λύση είναι μέσω του medela supplemental nursing system, ώστε να βοηθήσετε και τη παραγωγή γάλακτος.
-Για να αυξηθεί η ποσότητα του μητρικού γάλακτος μπορείτε μετά από κάθε θηλασμό να εκθλίβετε λίγο περισσότερο με θήλαστρο νοσοκομειακό διότι αυτό μιμείται με τον καλύτερο τρόπο το βρέφος και έτσι ανταποκρίνεται καλύτερα ο οργανισμός. Αυτό μπορείτε να το κάνετε αρχικά έως ότου καθιερωθεί ο αποκλειστικός θηλασμός.
-Στην αρχή για να καθιερωθεί ο θηλασμός καλό είναι ανά 2-3 ώρες να θηλάζετε/εκθλίβετε γάλα, συνολικά για να είναι αποτελεσματικός ο θηλασμός είναι καλό να θηλάζετε/εκθλίβετε γάλα τουλάχιστον 8-12 φορές.
-Καλό είναι αν θέλετε να σημειώνετε από ποιο στήθος ξεκίνησε ο θηλασμός κάθε φορά, προαιρετικά πόσο διήρκεσε συνολικά, και τι περιείχαν οι πάνες από θηλασμό σε θηλασμό.
-Κάθε φορά θα ξεκινάτε από διαφορετικό μαστό το θηλασμό, δηλ. αν στις 13.00 ξεκινήσατε από τον αριστερό μαστό, στις 15.00 καλό είναι να ξεκινήσετε από το δεξί μαστό.        Κλείστε ραντεβού στο 210 89 56 018. Αγγ. Μεταξά 14, Γλυφάδα - Αθήνα