Διατροφή και θηλασμός ένας συνδυασμός που κερδίζει στα σημεία

-Όσον αφορά το θηλασμό καλό είναι όλη η οικογένεια να είναι πολύ υποστηρικτική διότι θα δώσει πολλά θετικά στο βρέφος.
-Το μητρικό γάλα είναι ανώτερο των εναλλακτικών του, είναι βακτηριολογικά ασφαλές και πάντα φρέσκο, έχει διάφορους παράγοντες που βοηθούν κατά των μολύνσεων και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι το ελάχιστα αλλεργιογόνο τρόφιμο το οποίο μπορεί να δώσει κάποιος σε ένα βρέφος, δύσκολα υπάρχουν υπερφαγίες, προάγει καλύτερη ανάπτυξη του σαγονιού και των δοντιών, βοηθά τη στενή σχέση μητέρας – παιδιού και είναι πιο βολικό άπαξ και καθιερωθεί.
-Η παραγωγή μητρικού γάλακτος επηρεάζεται από την συχνότητα του θηλασμού και ο όγκος επηρεάζεται από το πόσο ενυδατωμένη είναι η μητέρα.
-Για παράδειγμα η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε λιπαρά οξέα αντικατοπτρίζει την διατροφική πρόσληψη της μητέρας. 100 ml μητρικού γάλακτος δίνουν στο βρέφος περίπου 67 θερμίδες ενώ καταναλώνονται από την μητέρα για την παραγωγή του 85.
-Κατά τους πρώτους 6 μήνες θηλασμού η μέση παραγωγή γάλακτος είναι 750ml την ημέρα (υπάρχει ένα εύρος από 550ml έως 1200ml την ημέρα).
-Τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού χρειάζονται επιπλέον 330 θερμίδες και έπειτα τους επόμενους 6 μήνες 400 θερμίδες.
-Οι αποθήκες λίπους της μητέρας δίνουν περίπου 100 με 150 θερμίδες την ημέρα κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού.
-Εάν η μητέρα συνεχίσει για τους επόμενους 6 μήνες να θηλάζει τότε μειώνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος στα 600ml – πλέον όμως το παιδί καταναλώνει και πιο στερεά τρόφιμα όπότε η συχνότητα του θηλασμού μειώνεται και έτσι μειώνονται και οι θερμιδικές ανάγκες της μητέρας.
-Εάν η μητέρα υποσιτίζεται τότε μειώνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος, παρόλα αυτά μπορεί η μητέρα να μειώσει λίγο τη συνολική ενέργεια που λαμβάνει και να αυξήσει την ποσότητα των λιπών και με τον τρόπο αυτό τελικά να μην μειωθεί ο όγκος του γάλακτος – αυτή η μείωση σε θερμίδες πρέπει να γίνει όμως εφόσον έχει καθιερωθεί ο θηλασμός και υπάρχει η απαιτούμενη ροή.
-Εάν η μητέρα είναι αδύνατη τότε μπορεί να μειωθεί ο όγκος του γάλακτος εάν μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
-Σε γενικές γραμμές καλό είναι οι προσλαμβανόμενες θερμίδες να μην πέφτουν κάτω από τις 1800kcal.
-2-3 φορές την εβδομάδα 1 μερίδα λιπαρού ψαριού βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του βρέφους, διαφορετικά μπορείτε να τρώτε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, αυγά εμπλουτισμένα με ω-3.
-Όσον αφορά το νερό 2-3 λίτρα περίπου την ημέρα.
-Για καλύτερα επίπεδα βιταμίνης D καλό είναι να σας βλέπει λίγο ο ήλιος.
-Η οστική πυκνότητα της μητέρας κατά το θηλασμό μπορεί να μειωθεί 3-7%, αλλά επανέρχεται μετά πολύ γρήγορα.
-Κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαγορεύονται τα κουκιά.

Τεχνική:
-Το βρέφος καλό είναι να τοποθετηθεί κοντά στο στήθος της μητέρας μετά τη γέννα ή μόλις νιώσει η μητέρα έτοιμη.
-Δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει να θηλάζει αμέσως το βρέφος, αλλά καλό είναι εφόσον το θέλει και η μητέρα αυτό να είναι εφικτό.
-Το γάλα συνήθως αρχίζει να ρέει 48 με 96 ώρες μετά τη γέννα, έως τότε υπάρχει ένα λεπτό κίτρινο υγρό το πρωτόγαλα – το οποίο είναι πιο υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλότερο σε λίπος από το ώριμο γάλα (15 kcal/oz), το οποίο είναι μία πλούσια πηγή αντισωμάτων.
-Για να είναι επιτυχής ο θηλασμός καλό είναι να είναι άνετα και η μητέρα και το παιδί, είτε καθιστή είτε ξαπλωμένη.
-Εάν αγγιχτεί το μάγουλο του παιδιού τότε αντανακλαστικά γυρνά προς εκείνη την πλευρά.
-Εάν το στήθος είναι αρκετά μεγάλο, τότε η μητέρα καλό είναι να το απομακρύνει από τη μύτη του παιδιού – ή διαφορετικά να προσπαθεί να βγάλει λίγο γάλα πριν αφήσει το παιδί να θηλάσει.
-Το παιδί καλό είναι να το αφήνουμε να θηλάσει τουλάχιστον 10 λεπτά από το κάθε στήθος, αρχικά και έπειτα περισσότερο εάν το επιθυμούν και η μητέρα και το παιδί.
-Καλό είναι όμως να μην αφήνουμε μεγάλο χρονικό διάστημα το θηλασμό διότι έτσι δεν καθιερώνεται.
-Η ξεκούραση ή ένα ζεστό μπάνιο βοηθούν πολλές φορές στο θηλασμό.
-Εάν έχετε πολύ γάλα μπορείτε να το βγάζετε και να το φυλάτε για κάποια στιγμή της ημέρας που ίσως λείψετε μακριά από το βρέφος.
-Για να απομακρύνετε το βρέφος από το στήθος, βάζετε ένα δάχτυλο στη γωνία του στόματος του βρέφους, έως ότου σταματήσει ο θηλασμός και τότε βγάζετε το στήθος από το στόμα του βρέφους.
-Τα περισσότερα βρέφη χρειάζεται να ρευτούν πριν θηλάσουν από το άλλο στήθος, αλλά αυτό διαφέρει από βρέφος σε βρέφος.
-Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από τα άλλα, και για το λόγο αυτό μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά να θηλάσουν τα βρέφη. Η μητέρα πρέπει να αφήνει το παιδί να θηλάσει όποτε εκείνο θέλει, τα βρέφη που θηλάζουν καταναλώνουν αυτό που χρειάζονται όταν το χρειάζονται.
-Άλλα παιδιά θέλουν ορισμένες ημέρες να θηλάζουν ανά 1-2 ώρες και άλλα μπορεί να περάσουν και 4 ώρες για να θελήσουν να θηλάσουν.
-Όσο πιο συχνά γίνεται ο θηλασμός τόσο περισσότερο μητρικό γάλα παράγεται, έτσι εάν η μητέρα αρρωστήσει (όπου η ποσότητα του γάλακτος μειώνεται) και αυτό που έχει δεν μπορεί να μεταδοθεί στο βρέφος μέσω του θηλασμού, καλό είναι να προσπαθήσει να θηλάσει συχνότερα.
-Για να καθιερωθεί ο θηλασμός, είναι σημαντικό να μη δίνετε συμπλήρωμα στο βρέφος. Αν πρόκειται να δώσετε συμπλήρωμα η καλύτερη λύση είναι μέσω του medela supplemental nursing system, ώστε να βοηθήσετε και τη παραγωγή γάλακτος.
-Για να αυξηθεί η ποσότητα του μητρικού γάλακτος μπορείτε μετά από κάθε θηλασμό να εκθλίβετε λίγο περισσότερο με θήλαστρο νοσοκομειακό διότι αυτό μιμείται με τον καλύτερο τρόπο το βρέφος και έτσι ανταποκρίνεται καλύτερα ο οργανισμός. Αυτό μπορείτε να το κάνετε αρχικά έως ότου καθιερωθεί ο αποκλειστικός θηλασμός.
-Στην αρχή για να καθιερωθεί ο θηλασμός καλό είναι ανά 2-3 ώρες να θηλάζετε/εκθλίβετε γάλα, συνολικά για να είναι αποτελεσματικός ο θηλασμός είναι καλό να θηλάζετε/εκθλίβετε γάλα τουλάχιστον 8-12 φορές.
-Καλό είναι αν θέλετε να σημειώνετε από ποιο στήθος ξεκίνησε ο θηλασμός κάθε φορά, προαιρετικά πόσο διήρκεσε συνολικά, και τι περιείχαν οι πάνες από θηλασμό σε θηλασμό.
-Κάθε φορά θα ξεκινάτε από διαφορετικό μαστό το θηλασμό, δηλ. αν στις 13.00 ξεκινήσατε από τον αριστερό μαστό, στις 15.00 καλό είναι να ξεκινήσετε από το δεξί μαστό.

Μην ξεχνάτε ότι κατά το θηλασμό οι ποιοτικές τροφές έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία μιας και δεν υπάρχει ο πλακούντας που κατά κάποιο τρόπο φίλτραρε πολλά από τα όσα τρώγατε για να προστατεύεται το βρέφος. Έτσι τρόφιμα υψηλά σε βαριά μέταλλα, ζωικά λίπη και τρόφιμα που έχουν πολλά φάρμακα ή συντηρητικά καλό είναι να αποφεύγονται.

Θηλασμός και αδυνάτισμα, θηλασμός και απώλεια βάρους

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πολλές είναι οι γυναίκες που θέλουν να χάσουν μερικά κιλά που έμειναν στην εγκυμοσύνη. Η επιτρεπτή απώλεια για να μην επηρεαστεί ο θηλασμός είναι μισό κιλό την εβδομάδα.

Για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να:
-Τρώτε ανά 3 ώρες, δηλαδή τα πιο κύρια γεύματα που είναι τρία – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα σνακ που βοηθούν στο να μην πεινάτε πολύ μέχρι το κυρίως γεύμα σας και να τρώτε περισσότερο μερικές φορές από όσο πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός. Τα τακτά γεύματα βοηθούν επίσης στο να παραμένουν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου και να μην πεινάτε πολύ.
-Το βράδυ που ίσως η κούραση είναι λίγο μεγαλύτερη, και ίσως να χρειαστεί να έχετε ένα επιπλέον σνακ μετά το βραδινό σε περίπτωση που αργήσετε να κοιμηθείτε ή σε περίπτωση που ξυπνήσετε τη νύχτα και αισθανθείτε μία λιγούρα, ένα τέτοιο σνακ μπορεί να είναι 1-2 φρούτα ή 1-2 φρυγανιές με 1 λεπτή φέτα τυρί ή 2-3 ξερά φρούτα που έχουν και πιο γλυκιά γεύση. Έτσι αν ξέρετε τι υγιεινό μπορείτε να φάτε, τότε αποφεύγετε τις παχυντικές επιλογές.
-Αποφύγετε τα γλυκά που φέρνουν πολλές φορές οι επισκέπτες στο σπίτι, τα γλυκά όσο λιγότερο βρίσκονται στο σπίτι τόσο καλύτερα, διότι όταν μία γυναίκα θηλάζει πολλές φορές η κούραση μπορεί να την οδηγήσει στο γλυκό που ήδη βρίσκεται στο σπίτι, αν όμως δεν υπάρχει τότε η επιλογή σίγουρα θα είναι και πιο υγιεινή και πιο θρεπτική, μιας και τα γλυκά δεν προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο.

-Προσπαθείτε να τρώτε ποικιλία τροφίμων ώστε να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι τροφές που καταναλώνετε έχουν κατά πολύ να κάνουν με τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα.
-Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε υδράργυρο όπως μεγάλα ψάρια (π.χ. σολομός/τόνος), διότι στο θηλασμό πολύ περισσότερο από ότι στην εγκυμοσύνη τα βλαβερά συστατικά περνούν στο μητρικό γάλα.
-Πίνετε άφθονο νερό, διότι διαφορετικά αφυδατώνεστε και μπορεί τη δίψα να την μπερδέψετε με πείνα. Κατά το θηλασμό χρειάζεστε περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα.
-Λίγο περπάτημα π.χ. με το καρότσι σίγουρα βοηθά στην απώλεια βάρους, αν γυμναστείτε έντονα τότε φροντίστε να έχετε θηλάσει πριν τη γυμναστική και να περιμένετε να ξαναθηλάσετε τουλάχιστον 1 ώρα μετά τη γυμναστική διότι λόγω του γαλακτικού οξέος το μητρικό γάλα δεν έχει καλή οσμή.
-Στο θηλασμό, ο μεταβολισμός είναι ιδιαίτερα ανεβασμένος, οπότε με λίγη μικρότερη ποσότητα φαγητού αμέσως μπορείτε να παρατηρήσετε την απώλεια βάρους.
-Αρχίστε να καταγράφετε τι τρώτε, ώστε να έχετε έναν έλεγχο του τι έχετε καταναλώσει μέσα στην εβδομάδα και έτσι μπορείτε να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που μπορείτε να μειώσετε.