Υγιεινή Διατροφή, γίνεται να είναι γρήγορη;

Η διατροφή που σχετίζεται με τα επίπεδα σακχάρου είτε λόγω υπερινσουλιναιμίας είτε λόγω υψηλού ζαχάρου στις εξετάσεις αίματος είτε διαβήτη που για τη θεραπεία του λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή είτε με χάπια είτε με ενέσεις, πρέπει να είναι εξατομικευμένη, να είναι ευχάριστη διότι πρέπει να τη διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να γνωρίζετε τί πρέπει να κάνετε όταν τύχει κάτι έκτακτο ή όταν ξεφύγετε.

Τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες όπως το αλεύρι, το ψωμί, τα παξιμάδια, οι φρυγανιές, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, η βρώμη, το μούσλι, το ρύζι, οι πατάτες. Υδατάνθρακες υπάρχουν και στα φρούτα με τη μορφή της φρουκτόζης και στα λαχανικά και τα όσπρια, ειδικά όταν τα λαχανικά έχουν βράσει. Στη διατροφή που ακολουθούμε οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίοι απλά πρέπει να είναι σε πιο μικρές και συγκεκριμένες ποσότητες και σωστά συνδιασμένες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν γαρνιτούρα για παράδειγμα το ρύζι ή οι πατάτες ή τα ζυμαρικά. Όσο λιγότερο έχουν επεξεργαστεί τα τρόφιμα τόσο καλύτερα, έτσι είναι προτιμότερα τα προϊόντα ολικής αλέσεως ή τρόφιμα όπως το πλιγούρι ή η κινόα.

Τα επίπεδα σακχάρου δεν επηρεάζονται από το ψάρι, το αυγό, το κοτόπουλο και το κρέας όπως επίσης τα φρέσκα λαχανικά όπως μαρούλι, αγγούρι κτλ.

-Μπορείτε μάλιστα να παραγγείλετε από έξω σαλάτα και απλά να ζητήσετε να βάλουν λιγότερη σάλτσα. Μέσα στην ημέρα καλό είναι να τρώμε ανά 2-3 ώρες ανάλογα την περίπτωση, ώστε να έχουμε και ενέργεια αλλά να είναι και διαμοιρασμένοι οι υδατάνθρακες μέσα στην ήμερα.

Αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και ελέγχουμε στη συσκευασία τα συστατικά να δούμε αν αναφέρεται ότι υπάρχει ζάχαρη διότι πολλές φορές υπάρχει και κρυφά σε ορισμένα τρόφιμα. Έτσι αποφεύγουμε γλυκά όπως πάστες, γλυκά σιροπιαστά, παγωτά κ.τ.λ. Βέβαια υπάρχουν και γλυκά με γλυκαντικά, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και αυτά δεν έχουν πολύ λιγότερους υδατάνθρακες εκτός και αν κάποιος έχει κάνει έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη τους διότι ένα γλυκό π.χ. αν έχει παντεσπάνι και αυτό ακόμα και αν δεν έχει ζάχαρη έχει υδατάνθρακες από το αλεύρι. Φυσικά κάποια στιγμή μπορεί να φάμε γλυκό απλά έχει διαμορφωθεί λίγο καλύτερα η υπόλοιπη ημέρα στη δίαιτά μας.

Τα φρούτα μπορεί να έχουν φρουκτόζη αλλά μέσα στην ημέρα τα χρειαζόμαστε για τις βιταμίνες και τα μέταλλα τους, οπότε προσέχουμε την ποσότητα και φροντίζουμε ίσως να τα συνδυάσουμε π.χ. με λίγους ξηρούς καρπούς ώστε να μην ανέβουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου.

Το φρούτο είναι πάντα καλύτερο από το χυμό διότι ο χυμός για να φτιαχτεί θέλει και πολλά φρούτα και του λείπουν και πολλές φυτικές ίνες που και αυτές βοηθούν με τη σειρά τους να μην ανεβαίνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου.

Τα γαλακτοκομικά έχουν μεν τη λακτόζη που είναι ο υδατάνθρακας τους όμως έχουν και πολλές πρωτεΐνες μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, και έτσι δεν ανεβαίνει απότομα το ζάχαρο.

Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά καλύτερα να τα αποφεύγετε όμως όταν τύχει να πιείτε θα φροντίζετε να μην είστε νηστικοί διότι διαφορετικά ανεβαίνουν ακόμα πιο γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου.