Διατροφή για τη φλεγμονώδη νόσου του εντέρου

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα αναφέρονται συχνά με τον όρο φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Συχνά παρατηρούμε έλλειψη και πρωτεΐνης αλλά και θερμίδων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της νόσου. Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό διότι η ένταση της νόσου ποικίλει και υπάρχουν και περίοδοι εξάρσεων που η διατροφή φροντίζουμε να είναι συντηρητική για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αρκετά προσεκτικοί είμαστε και σε περιόδους εγκυμοσύνης γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην είναι ενεργή η νόσος και μετά τη γέννα επίσης ο οργανισμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος λόγω εξάντλησης. Για όσους μάλιστα έχουν χειρουργηθεί ακολουθούμε διαφορετική προσέγγιση.

Ο στόχος της διατροφής για τη νόσο του Crohn και για την ελκώδη κολίτιδα είναι να βοηθήσουμε στην ύφεση και να έχουμε ένα καλό επίπεδο θρέψης. Σε ορισμένες περ προβιοτικά βοηθούν ώστε να μην είναι πολλές οι κενώσεις μέσα στην ημέρα. Ο στόχος της διατροφής είναι να μειώσουμε και τον αριθμό των κενώσεων γιατί από ένα σημείο και έπειτα εξαντλούν τον ασθενή.

Σε περίπτωση που παίρνετε κορτιζόνη είναι σημαντικό να αποφεύγετε το αλάτι, τη ζάχαρη και να προσπαθείτε να προτιμάτε τρόφιμα που έχουν περισσότερο κάλιο όπως η μπανάνα και η πατάτα. Αν λαμβάνετε τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες κορτιζόνη ίσως να προσπαθείτε να γυμνάζεστε ώστε να είναι τα οστά πιο γερά και σε περίπτωση που χρειάζεται να αποφεύγουμε την πρόσληψη γαλακτοκομικών να σκεφτούμε μήπως χρειάζεται ένα συμπλήρωμα ασβεστίου.

Οι βιταμίνες C και Ε σε ορισμένες έρευνες δείχνουν να βοηθούν οπότε μέσα από τη διατροφή μας θα προσπαθούμε να έχουμε τρόφιμα που θα καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σας.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δείχνουν να έχουν θετικά αποτελέσματα σε μερικές έρευνες οπότε μπορούμε να προτιμούμε ψάρια υψηλά σε ω-3 όπως οι σαρδέλες και μία ακόμα λύση είναι και τα αυγά που έχουν εμπλουτιστεί με ω-3.

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την κατανάλωση καφείνης και να προτιμάτε το τσάι, και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή των τροφίμων διότι ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος έτσι καλύτερα να αποφεύγετε αλλαντικά που προηγουμένως δεν έχουν ψηθεί (π.χ. σε ένα τηγανάκι), ωμά ψάρια όπως καπνιστός σολομός και sushi, να είναι καλά ψημένο το κρέας.