Εγκυμοσύνη: Διατροφή εγκύου σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις

Στους 3 πρώτους μήνες δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση στις θερμίδες όπως αντίθετα συμβαίνει στο 2ο τρίμηνο όπου η έγκυος χρειάζεται περίπου 350 θερμίδες επιπλέον στη διατροφή της και στο 3ο τρίμηνο περίπου 450 περίπου θερμίδες επιπλέον στην καθημερινή δίαιτά της.

Φυσικά ο οργανισμός έχει ανάγκη για περισσότερη πρωτεΐνη διότι δημιουργεί νέους ιστούς έτσι στο καθημερινό διαιτολόγιο υπάρχει επιπλέον ανάγκη από περίπου 70 γραμμάρια.

Για να προφυλαχθεί ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου ο οποίος αρχίζει να δημιουργείται τις πρώτες 21 ημέρες της σύλληψης ο οργανισμός έχει μεγάλες ανάγκες φυλλικού οξέως έτσι μέσα στην ημέρα σίγουρα είναι αναγκαία επιπλέον 600 με 800 μg από φυλλικό οξύ ή αλλιώς φολικό οξύ και οι δύο ονομασίες είναι σωστές. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως π.χ. το σπανάκι και στα όσπρια και ιδίως στα μαυρομάτικα.

Σε γυναίκες όμως που μπορεί να είχαν κύηση με πρόβλημα στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου ή που λαμβάνουν φάρμακα όπως αντιεπιλληπτικά, συνήθως πρέπει να δοθούν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες φυλλικού οξέος της τάξης των 5000μg ή 5mg.

Όσον αφορά γυναίκες που έχουν τη μετάλλαξη του γονιδίου mthfr είτε ομόζυγη είτε ετερόζυγη, τα τελευταία χρόνια προτείνεται η μεταβολισμένη μορφή φυλικού οξέως.

Το φυλλικό οξύ βοηθά όχι μόνο το νευρικό σωλήνα του εμβρύου αλλά και την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου που πρέπει να είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 11mg, οπότε οι ημερήσιες ανάγκες βρίσκονται στα 27 mg.

Οι ημερήσιες ανάγκες ασβεστίου είναι 1000mg, έτσι καλό είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον 3 μονάδες γαλακτοκομικών μέσα στην ημέρα. 1 μονάδα γαλακτοκομικών ισοδυναμεί με 1 ποτήρι γάλα ή 1 ένα γιαούρτι ή 30γρ τυρί.

Ο μέσος όρος αύξησης βάρους, ώστε το βάρος του παιδιού να είναι το επιθυμητό, από την έναρξη της εγκυμοσύνης με πολύ χαμηλά κιλά είναι 12,5 με 18 κιλά, όταν η εγκυμοσύνη ξεκινά με φυσιολογικά κιλά ο στόχος είναι περίπου τα 11,5 κιλά όταν η γυναίκα είναι υπέρβαρη ο στόχος είναι από 7 έως 11,5 και όταν είναι παχύσαρκη τότε το ελάχιστο είναι 5 κιλά και το μέγιστο περίπου τα 9 κιλά.

Δεν πρέπει να καταναλώνονται εντόσθια όπως συκώτι, σπλήνα, νεφρά κτλ διότι περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και η υπερβολική βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει δυσμορφίες στο έμβρυο.

Κατά τη γνώμη της διαιτολόγου Ιωάννας Αθανασοπούλου καλό είναι να αποφεύγονται και τα αλλαντικά διότι βρίσκονται για αρκετή ώρα ανοιχτά και ας είναι εντός ψυγείου και το πιο σωστό θα ήταν πριν καταναλωθούν να έχουν πρώτα περάσει λίγο π.χ. από το τηγανάκι χωρίς λάδι ίσα ίσα να “απολυμανθούν” διότι μπορεί κάποιος να πάθει listeria από τα αλλαντικά όταν είναι πιο ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπρόσθετα τα αλλαντικά έχουν συντηρητικά που είναι προτιμότερο να τα αποφεύγει η έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

To sushi όπως και ωμά ψάρια πρέπει να αποφεύγονται όπως και ο καπνιστός σολομός που επίσης όπως είναι συσκευασμένος δεν είναι ψημένος. Βέβαια ο σολομός όπως επίσης ο τόνος και τα μεγάλα ψάρια είναι καλό να τα αποφεύγετε στην καθημερινή σας δίαιτα διότι περιέχουν βαριά μέταλλα που είναι βλαβερά. Από τις καλύτερες επιλογές είναι η σαρδέλα διότι είναι και πλούσια σε ω-3 και δεν έχει βαριά μέταλλα.

Επίσης, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγονται στη διατροφή της εγκύου όπως π.χ. γάλα κατευθείαν μετά το άρμεγμα, ροκφορ κτλ. Να προσέχετε να διαβάζετε πάνω στη συσκευασία ότι είναι παστεριωμένο.

Πλέον πολλά τρόφιμα φαίνεται να βοηθούν ακόμα και στο IQ του παιδιού όπως τρόφιμα που βοηθούν τα καλά επίπεδα σιδήρου στη διατροφή της εγκυμοσύνης ή ακόμα και στη μνήμη του, όπως είναι η χολίνη.

Είναι πολύ σημαντική η διατροφή της εγκύου, η φυσιολογική αύξηση του βάρους, τα καλά επίπεδα σακχάρου διότι έχουν σημασία για την καλύτερη υγεία του παιδιού σας.