Δίαιτα Δυσανεξίας στη Λακτόζη

Η λακτόζη είναι το σάκχαρο του γάλακτος. Πολλές φορές από κάποια ηλικία και μετά μας τελειώνει το ένζυμο της λακτάσης που διασπά τη λακτόζη. Όταν πλέον δεν υπάρχει η λακτάση αισθανόμαστε μεγάλη δυσφορία και αναστάτωση στο γαστρεντερικό μας όταν καταναλώνουμε γάλα ή γιαούρτι και λίγο μικρότερη αναστάτωση όταν καταναλώνουμε τυρί. Ο οργανισμός αν βέβαια απλά έχουμε λίγο γάλα μέσα στην ημέρα ή αν τύχει από κάποιο μικρό γλυκό δεν θα ενοχληθεί αλλά συνήθως από τα 5-6 γραμμάρια λακτόζης και πάνω μάλλον θα υπάρξει ενόχληση, για παράδειγμα ένα ποτήρι γάλα έχει 12 γραμμάρια λακτόζης.

Πλέον βέβαια υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να δοκιμάσουμε στην καθημερινή διατροφή μας και να δούμα αν μας ενοχλούν. Υπάρχει για παράδειγμα γάλα με λιγότερη λακτόζη που έχει φύγει το 80% της λακτόζης και υπάρχει και με 0% λακτόζη απλά τα βρίσκουμε λίγο πιο δύσκολα στα σούπερ μάρκετ.
Τελευταία μάλιστα υπάρχουν και γιαούρτια αλλά και τυριά λευκά χωρίς λακτόζη.

Πολύ σπάνια ενοχλούν τα κίτρινα τυριά που έχουν λιγότερη λακτόζη αλλά και η πέψη τους είναι αργή πράγμα το οποίο βοηθά στο να μην έχουμε ενοχλήσεις.

Τέλος να σημειώσουμε ότι αν μειώσουμε ιδιαίτερα τη λήψη γαλακτοκομικών πρέπει να φροντίσουμε ώστε να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε ασβέστιο είτε με τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο όπως το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα σόγιας ή τρόφιμα που έχουν φυσικά ασβέστιο όπως τα βερίκοκα και αν πάλι όμως μπορεί να μην καλύπτονται οι ανάγκες μας, οπότε μπορεί να χρειαστεί κάποια αλλαγή στη διατροφή μας ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής αν ειδικά σε κάποιον δεν αρέσει το τυρί που είναι συνήθως και καλά ανεκτό και με πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου.