Γονιμότητα και Διατροφή

Καλό είναι και η γυναίκα αλλά και ο άνδρας να διατρέφονται σωστά. Καλό είναι να τρώτε αρκετά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά. Συγκεκριμένες βιταμίνες και συστατικά –όπως η βιταμίνη C και Ε, ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ – είναι σημαντικά στη γονιμότητα. Επίσης καλό είναι να μειώσετε και σιγά σιγά να κόψετε το αλκοόλ αλλά και το κάπνισμα.

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ:
Η υποθρεψία ιδιαίτερα στις γυναίκες προκαλεί προβλήματα και στο κύκλο και για το λόγο αυτό καλύτερα είναι να βρίσκονται σε φυσιολογικό βάρος με δείκτη μάζας σώματος από 20 μέχρι 25. Η απότομη απώλεια βάρους καθώς και το υπερβολικό βάρος δεν ενδείκνυνται.

Ο Ρόλος του φυλλικού οξέος: Το φυλλικό οξύ ή αλλιώς φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και βρίσκεται σε τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα εσπεριδοειδή, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα

ΤΙ ΤΡΟΦΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ:
-Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως το κόκκινο και άσπρο κρέας, το ψάρι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα αυγά. Σημαντικές πηγές διατροφικών στοιχείων.

-Λαχανικά (ιδιαίτερα τα φυλλώδη λαχανικά, τα μπιζέλια, οι κολοκύθες, το μπρόκολο. Αναντικατάστατες πηγές βιταμινών και μετάλλων καθώς και φυτικών ινών στη διατροφή μας.

-Φρούτα (ιδιαίτερα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και φρέσκουςχυμούς) Σημαντικές πηγές βιταμινών C και φυλλικού οξέος.

-Αμυλούχα προϊόντα όπως το μαύρο ρύζι, τα μακαρόνια, τα δημητριακάολικής αλέσεως που περιέχουν υδατάνθρακες και είναι καλές πηγές ενέργειας και φυτικών ινών.

-Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Πηγές ασβεστίου που βοηθούν να έχουμε γερά κόκαλα και δόντια. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα γαλακτοκομικό μέσα στην ημέρα κάνει καλόόταν είναι πλήρες όπως π.χ. το γάλα ή το γιαούρτι.

-Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, οι σαρδέλες και το κοτόπουλο καθώς επίσης, τα όσπρια και οι τροφές ολικής αλέσεως.