Διατροφή και δυσανεξία στη γλουτένη

Η διατροφή ελεύθερη γλουτένης συνιστάται σε όσους ανθρώπους έχουν κοιλιοκάκη, δηλαδή αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να καταναλώσουν αυτή την πρωτεΐνη, τη γλουτένη, διότι τους προκαλεί εντεροπάθεια και εξ αιτίας αυτής της κατάστασης μπορεί να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και καθυστέρηση στην ανάπτυξη των παιδιών, όταν όμως ακολουθηθεί σωστά η διατροφή όλα τα συμπτώματα υποχωρούν.

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Περίπου ένα στα 1000 άτομα έχει αυτή την πάθηση, η οποία όμως ξεπερνιέται απόλυτα εφόσον ακολουθηθεί διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι και τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν έχουν παρασκευαστεί, επεξεργαστεί σε συνθήκες ελεύθερης γλουτένης, όπου δηλαδή δεν έχουν έρθει τα τρόφιμα αυτά σε καμία επαφή με τρόφιμα όπως το σιτάρι κτλ. Μερικές φορές υπάρχουν π.χ. ακόμα και γκοφρέτες ρυζιού ή καλαμποκιού ή σοκολάτες που δεν εγγυώνται ότι τα προϊόντα είναι πραγματικά ελεύθερης γλουτένης και αναφέρουν ότι μπορεί να περιέχονται ίχνη. Ακόμα όμως και αυτά τα ίχνη μπορεί να μην αφήνουν το έντερο να βελτιωθεί πλήρως.

Συνήθως τα καλά αποτελέσματα της διατροφής ελεύθερης γλουτένης φαίνονται ακόμα και από τις 2 πρώτες εβδομάδες. Επειδή τα τρόφιμα με γλουτένη είναι μέσα στην καθημερινότητα αυτό δε σημαίνει ότι μία τέτοια διατροφή δεν είναι εύκολη.

Υπάρχουν πολλές επιλογές αρκεί να γίνει σταδιακά συνήθεια. Για παράδειγμα αντί για τα ζυμαρικά υπάρχει η επιλογή σε ελεύθερα γλουτένης ή σε ζυμαρικά από καλαμπόκι ή τα ειδικά που υπάρχουν στα φαρμακεία/σούπερ μάρκετ, αντί για ψωμί ρυζογκοφρέτες ή καλαμποκογκοφρέτες ή ψωμί ελεύθερο γλουτένης ή ψωμί που έχετε φτιάξει μόνοι σας από αλεύρι ελεύθερο γλουτένης τα οποία έχουν υποστεί μία ειδική επεξεργασία όπου έχει αφαιρεθεί η γλουτένη. Όμως όσον αφορά το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια τα καταναλώνετε όλα ελεύθερα, και τα συνοδεύετε ελεύθερα με πατάτες ή ρύζι ή καλαμπόκι, καθώς και σαλάτες βραστές ή φρέσκες.

Το πρόβλημα πολλές φορές είναι στα γλυκά, διότι συνήθως περιέχουν κάποιον τύπο αλευριού, αλλά παστέλια, ζελέ με γιαούρτι, σπιτικό ρυζόγαλο, χαλβάς μπορείτε να τα καταναλώνετε ελεύθερα αφού πρώτα έχετε ελέγξει τα συστατικά ή τις πρώτες ύλες, ειδικά με τα ειδικά αλεύρια χωρίς γλουτένη ορισμένα γλυκά είναι ακόμα πιο νόστιμα.

Για να είστε σίγουροι καλό είναι πάντα να ελέγχετε τη σύσταση των τροφών που αγοράζετε και να σκέφτεστε αν θα μπορούσαν ορισμένα τρόφιμα να έχουν κρυφά γλουτένη όπως για παράδειγμα κάποια αλλαντικά ή το σουρίμι.