Δίαιτα και τύψεις.

Τυψεις όταν κανουμε διαιτα

Τι να κάνουμε.

20.10.2016 by Ιωάννα Αθανασοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία ασχολήθηκε αν οι τύψεις όταν τρώμε μας βοηθούν ή όχι.

Το φαγητό και η κατανάλωσή του προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα όπως ευχαρίστηση αλλά για ορισμένους και ανησυχία ή τύψεις όταν πρόκειται για κατανάλωση τούρτας. Η έρευνα αυτή ανέλυσε το πώς ανταποκρίνονταν οι άνθρωποι μετά την κατανάλωση τούρτας, κατά πόσο άλλαζε το βάρος τους και πιο ειδικά σε όσους είχαν σαν στόχο την απώλεια βάρους. Οι τύψεις πάντως δε βοήθησαν ούτε στην καλύτερη προσαρμογή αλλά ούτε και στην ενθάρρυνσή τους. Όσοι λοιπόν ένοιωσαν τύψεις δεν ανέφεραν πιο θετικές πράξεις ή σκέψεις όσον αφορά τις προθέσεις τους για να τρώνε πιο υγιεινά από ότι όσοι έφαγαν και το χάρηκαν.

Αντιθέτως, ανέφεραν όσοι ένοιωθαν τύψεις ότι αισθανόντουσαν ότι δε μπορούσαν να αυτοσυγκρατηθούν και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν ήταν επιτυχείς στο να κρατήσουν σταθερό το βάρος τους μέσα σε μία περίοδο 18 μηνών. Εκείνοι δε που είχαν σαν στόχο την απώλεια βάρους και είχαν συνδέσει την κατανάλωση τούρτας με τύψεις, ήταν πάλι λιγότερο επιτυχείς στην προσπάθειά τους σε σχέση με τους ανθρώπους που συσχέτιζαν την κατανάλωση τούρτας με χαρά.

Άρα η καλύτερη σκέψη είναι αν πρόκειται να έχουμε τύψεις για αυτό που θα φάμε καλύτερα να το έχουμε σκεφτεί από πριν και είτε να μη το διαλέξουμε είτε να επιλέξουμε μικρότερο κομμάτι. Γιατί τελικά τι νόημα έχει να φάμε κάτι ενδιαφέρον σε γεύση και μετά καθόμαστε και σκεφτόμαστε συνέχεια αρνητικά; Οι αρνητικές σκέψεις συνήθως δε μας ενθαρρύνουν να προσέξουμε την επόμενη ημέρα απλά μας κάνουν να χάνουμε το στόχο μας.

Μετά τις γιορτές υπάρχουν πάντα οι σκέψεις για το πόσο πολύ φάγαμε και πως θα χαθούν τα κιλά που μπορεί να πήραμε. Μπορούμε να βάλουμε ένα στοπ στις σκέψεις αυτές και να προσπαθήσουμε για την καλή μας υγεία να φάμε πιο υγιεινά, να ασκηθούμε για να έχουμε και ευεξία και καλύτερο καρδιαγγειακό. Και να προσπαθήσουμε στις ονομαστικές εορτές που έρχονται μετά την πρωτοχρονιά να είμαστε συγκρατημένοι και να τρώμε τόσο όσο να αισθανόμαστε ευχάριστοι και εκείνη τη στιγμή αλλά και την επόμενη μέρα.        Κλείστε ραντεβού στο 210 89 56 018. Μεταξά 14, Γλυφάδα - Αθήνα