Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αθανασοπούλου Ιωάννα, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

01.09.2016 by Ιωάννα Αθανασοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με τη νέα σχολική χρονιά οι γονείς πολλές φορές αναρωτιούνται τι να κάνουν με τη διατροφή του παιδιού τους τις σχολικές ώρες. Οι ώρες που απασχολείται ένα παιδί/έφηβος στο σχολείο είναι αρκετές, έτσι η ισορροπημένη διατροφή σίγουρα εμπεριέχει και το χρόνο που περνά στο σχολείο.

Αρχικά ξεκινάμε από το πρωινό που είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και για το οποίο έχουν δείξει έρευνες ότι βοηθά και στην καλύτερη απόδοση των μαθητών. Ο οργανισμός καλό είναι να μην μένει πολλές ώρες χωρίς τροφή διότι έτσι ταλαιπωρείται, σε γενικές γραμμές αφότου ξυπνήσουμε έχοντας 3 κύρια γεύματα ενδιάμεσα καλό είναι να μην μένουμε πάνω από 2-3 ώρες νηστικοί, με τον τρόπο αυτό κρατάμε και τα επίπεδα σακχάρου πιο σταθερά. Το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί ότι οι μαθητές αποδίδουν περισσότερο στο σχολείο έχει να κάνει με την γλυκόζη, μιας και είναι το κύριο συστατικό το οποίο χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για τις περισσότερες ενέργειές του, και μην ξεχνάμε ότι 8 ώρες ύπνου ο οργανισμός ήταν σε νηστεία. Έτσι για να υπάρχει γλυκόζη στον οργανισμό καλό είναι ένας μαθητής να έχει καταναλώσει ένα πρωινό το οποίο να περιέχει υδατάνθρακες. Για παράδειγμα: γάλα με δημητριακά, 1 ποτήρι γάλα/χυμό με φρυγανιές/ψωμί με μαρμελάδα ή μέλι, ή αν βιάζεστε πολύ έστω 1 κριτσίνι ή 1 ποτήρι γάλα ή 1 ποτήρι χυμό ή 1 μπάρα δημητριακών.

Έπειτα στα διαλείμματα άλλοι μαθητές/μαθήτριες προτιμούν να πάρουν κάτι από το σπίτι ενώ άλλοι θέλουν μόνο από το κυλικείο. Το σημαντικό είναι να προτιμούν τις περισσότερες ημέρες κάποιο υγιεινό σνακ παρά κάτι το οποίο περιέχει πολλά λίπη και συστατικά τα οποία δε γνωρίζετε την ποιότητά τους. Έτσι οι καλύτερες επιλογές είναι σε ένα διάλλειμα να φάνε ένα φρούτο ή 1 μικρό χυμό χωρίς ζάχαρη και σε ένα διάλλειμα αργότερα να φάνε είτε 1 τοστ (εάν είναι από το σπίτι θα μπορούσε να περιέχει ψωμί ολικής αλέσεως, γαλοπούλα και τυρί με λίγα λιπαρά) ή 1 κουλούρι σουσαμένιο ή μία σπιτική πίτα ή αραβική πίτα με γαλοπούλα και τυρί αλλά χωρίς λιπαρές σάλτσες ή 1 μικρό σταφιδόψωμο ή 1 μπάρα δημητριακών ή πτι μπέρ ολικής αλέσεως. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουν το σφολιατειδή τα οποία περιέχουν πολύ περισσότερα λιπαρά από όσα χρειάζονται για ένα ενδιάμεσο σνακ, κρουασάν και άλλα γλυκά που είναι πάντα πιο αρεστά λόγω της γλυκιάς τους γεύσεις. Για να είστε όμως όλοι ευχαριστημένοι καλό είναι να συνεννοηθείτε ότι μία με δύο φορές το πολύ την εβδομάδα θα τρώνε κατ’ εξαίρεση κάτι πιο επιβαρυντικό. Με τον τρόπο αυτό ούτε θα συνηθίζουν σε παχυντικά τρόφιμα με πολλά λίπη, αλλά θα γνωρίζουν ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο και μπορεί να μην απαγορεύεται αλλά καλό είναι να το αποφεύγουν όσο μπορούν.

Το κολατσιό αυτό καλό είναι να είναι έτοιμο και αν μπορούν να το φτιάξουν ή να συμμετέχουν στην παρασκευή του το προηγούμενο βράδυ. Κάτι που πολλές φορές το κάνουμε μόνοι μας το προτιμούμε. Εάν επίσης φτιάχνετε κέικ στο σπίτι μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας 1 κομμάτι μαζί για σνακ – ίσως ακόμα καλύτερα αν το παρασκευάζατε με λάδι.

Το νερό είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να μην το ξεχνάμε μικροί και μεγάλοι, οπότε προτρέψτε το παιδί σας να πίνει είτε στο σχολείο είτε να παίρνει ένα μπουκαλάκι μαζί του των 500ml, μιας και με το παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες ιδρώνουν και καλό είναι να ενυδατώνουν τον οργανισμό τους.

Συνοψίζοντας, μία συζήτηση για το πόσο σημαντικό είναι να διατρέφονται σωστά και στο σχολείο θα βοηθούσε πολύ και μία παρότρυνση για πιο υγιεινές επιλογές τουλάχιστον τις πιο πολλές ημέρες την εβδομάδας. Επίσης το πρωινό στο σπίτι είναι προτιμότερο, και μετά ανάλογα με τις ώρες τους σχολείου να χωριστούν δύο σνακ σε 2 διαλείμματα που απέχουν. Τέλος, παρακολουθείτε τακτικά το βάρος τους και να αποφεύγετε τα γλυκά και προϊόντα με πολλά λίπη όπως τα πατατάκια που είναι συνήθως το κύριο αίτιο αύξησης βάρους.



        Κλείστε ραντεβού στο 210 89 56 018. Αγγ. Μεταξά 14, Γλυφάδα - Αθήνα